Заедно можем да намалим ненужните отпадъци!

Намаляване на отпадъците – защо е толкова важно?

Всички искаме да живеем в чиста среда, да дишаме чист въздух и да пием чиста вода. Всеки може да допринесе за намаляване на количеството отпадъци, които носят множество опасности за околната среда. Дали знаете нещо за движението Zero Waste?

Дори да чувате тези две думи за пръв път, то си струва да направите известни промени в дома си. Защо е толкова важно? По този начин ние се грижим за чиста околна среда за бъдещите поколения. Добрите навици стават ежедневие с течение на времето.

Екологичният начин на живот не струва много, напротив, ще ни спести трудно спечелени пари. За съжаление повечето хора мислят само за себе си. Не се чуди какъв ще бъде светът в бъдеще. Екологията не трябва да бъде на заден план. Разгледайте съветите по-долу и помислете какво можете да подобрите в тези области.

Пазарувайте със собствената си чанта

пазаруването с памучна торба е по-екологично и изгодно

Найлоновите торби се износват бързо и са скъпи, а вредността на полипропилена за околната среда е добре известна. Памучна торба за многократна употреба би била много по-добър вариант. Може да се пере и използва в продължение на много години.

Рециклирайте опаковките

рециклирането помага да намалим отпадъците

Опаковка за сладолед, чаша за кисело мляко, бутилка сода – не е нужно да ги изхвърляте, а да ги използвате творчески отново. Красивите бутилки за многократна употреба ще бъдат вашата гордост.

Купувайте наливни продукти

ползвай по-често наливни продукти, така намаля броя на захвърлените опаковки

Когато избирате храна, която се продава наливно, използвате по-малко опаковки, които често са изработени от пластмаса и са вредни за околната среда. Много продукти не се нуждаят от фолио. На пазара ще намерите пресни зеленчуци и плодове.

Изберете дълги срокове на годност

Купете по-големи количества ориз, тестени изделия и брашно. Обърнете внимание на датите на използване и използвайте тези, които изтичат най-скоро.

Сортирайте отпадъците си

Благодарение на сегрегацията, вашите отпадъци могат да се използват повторно, което намалява потреблението на природни ресурси.

Купувайте употребявани дрехи

В магазините втора употреба ще намерите много уникални, модерни дрехи. Плащате по-малко и в същото време имате удовлетворението, че качествените дрехи няма да попаднат на депо.

Ограничете количеството хартия, което използвате

Откажете се от печат, ако не е необходимо. Използвайте електронен документ и ако имате много ненужни документи, поръчайте професионално раздробяване на документи или ги изхвърлете на подходяшото за това място.

Планирайте внимателно покупките си

Преди да напуснете къщата, направете списък с нещата, които трябва да купите. Благодарение на това храната няма да се разпилява, а в същото време ще спестите време и ще съкратите престоя си в магазина.

Намалете количеството пластмаса

Не купувайте сламки и прибори за еднократна употреба. Избягвайте пластмасови опаковки за козметика. Изберете по-екологични продукти, произведени от естествени материали.

Редовно се отървете от ненужните неща

Имате ли китара, книги или дрехи, които не използвате? Определете дали все още имате нужда от тях. Ако нямат практическа или сантиментална стойност, върнете ги или ги продайте.

На пръв поглед прости, но много важни съвети, чието прилагане ще помогне за един по-екологичен начин на живот. Прилагайте ги, споделете ги с колеги, съседи, роднини.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *