красивите портфейли са част от визията на всяка жена

От кесията до портмонетата

Портмонетата винаги са съществували. Е, поне откакто са измислени парите като разменно средство за търговия.
Била създадена кесията, в която да се съхраняват монетите. Тя била от груба кожа с връвчица отгоре, която служела за пристягане. Това било необходимо, защото по това време, парите били само на монети, а те тежали. Банкнотите се появили много по-късно. Затова, навремето съдели по размера, колкото е по-голяма кесията, толкова е по-заможен човека.

С времето започнали да украсяват кесията и тя станала много по различна от първоначалния замисъл. Банкнотите били измислени в Китай през VII век, но започнали да се използват в Европа към XVIII век. Те нямали нищо общо с познатите от нас пари. Банкнотите по онова време се правели от лен, памук, други текстилни тъкани и тежка хартия. Така се наложило кесията да бъде заменена с портмонето. То се правело от кожа, сгъвало се на три и било доста голямо, тъй като и банкнотите били широки и тежки.

красивите портфейли са част от визията на всяка жена

жените от край време имат нужда от портфейли :)

Портмонето започнало да става много показателно за социалното положение на мъжа, който го притежава. Не се заблуждавайте, че само мъжете са имали право да носят портмонета. Дамите са имали големи украсени кесийки от плат, наподобяващи съвременните дамски чанти. В днешно време могат да бъдат открити многообразни модели от евтини дамски портмонета. Всички те са със различни и интересни шарки.

Разбира се, с изменението на банкнотите се променяли и портфейлите. Колкото по-малки и леки банкноти, толкова по-компактни и стилни портфейли. С увеличаването на нещата които трябва да съберем в портфейла, се увеличавали и неговите отделения.

Сегашния си вид той е придобил 20 век. Големината и цветовете се променят, започват да се правят разнообразни портфейли за всеки вкус и джоб. Материалите стават все по-качествени. Започва и производството на дамските портмонета и ето ни днес. Имаме качество и красота в едно. Сега дори не са пълни с банкноти, а с дебитни и кредитни карти. Дано в бъдеще портфейла не стане ненужен аксесоар или оживелицаи, защото модата ще изгуби много от това.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *