Изневярата

изневяратаИзневярата е действие, заклеймявано като неморално. Почти всеки е готов да съди хора, които изневеряват или имат намерение да го направят. Наистина ли хората, които изневеряват са лоши и неморални личности?

Приема, че се мъжете са по-склонни да изневеряват на половинките си.  В основата на тази предразположеност е потребността на мъжете да бъдат с повече от една партньорка.  Разбира се има и мъже, които нито изневеряват нито имат желание да бъдат с друга  жена.Най-честата причина един мъж да изневери е нуждата от разнообразие. В по-редки случаи мъжът има определени нужди, които партньорката му не задоволява или се чувства самотен.Има и жени, които изневеряват по една или друга причина.  Сред причините жените да изневеряват, най-честата е спонтанно пламнала страст или употребата на алкохол. В другите случаи, когато жената силно изпитва липса на интимност, преди да я предприеме доста размишлява за последствията.  Малко са жените, които просто търсят разнообразие. Жените могат да изневерят и защото се чувстват самотни или наранени.

Изневярата не е съвременно явление. Тя съществува от как свят светува в  култури, които е допустимо обвързването само между една жена и един мъж. В култури, където има не регламентирани отношения, изневярата не би трябвало да съществува. В мюсюлманските  страни, където един мъж има повече жени, той би трябвало да се радва на разнообразие и изневярата, като проблем не би трябвало да съществува. Разбира се, жената в такова общество няма никакви права и ако изневери е жестоко наказвана.

В по-голямата част от историята на човечеството властва патриархат.  Мъжът е намирал начин да задоволява своите нужди от разнообразие. За жените са оставали последствията в една или друга форма. И днес по-зле се гледа на изневерила жена, отколкото на изневерил мъж. Фактически, ако една жена се  чувства закриляна, обичана и задоволена няма защо да изневерява.  Така, че ако един мъж осигури на жената тези неща, може да е сигурен, че ще е само негова. За жената е малко по-трудно за задържи един мъж верен, но ако не е непоправим плейбой, е възможно да го предпази от секс навън.  Разбира се, дори да не изневерява един мъж мислено може да си фантазира не за една и две, а за безброй жени, а  когато е навън да бройка  с поглед  секси хубавици.

Неудовлетворените потребности подтикват хората да търсят други партньори.  Хората, които имат извънбрачни връзки не са неморални, напротив. Често са измъчвани от терзания и сами са си най-големите съдници. Не могат да решат дали да бъдат откровени с половинката си, като споделят какво се е случило. Възможно е партньорът им да не ги разбере и да не може да понесе и прости. Никой не може да отговори дали истината е добро решение в такива случаи. Изневярата поражда много сложни ситуации, затова ако може да се избегне е хубаво човек да не се забърква в нея.

Й. Богомилова

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *