Неудобни въпроси

Неудобни въпроси

Неудобни въпроси

Всяко дете рано или късно започва да задава неудобни въпроси. При всички деца това е на различна възраст, любопитството на децата относно интимните въпроси е съвсем индивидуално. Кога и как можем да отговаряме на тези неудобни въпроси на нашите деца?

Щом детето попита, значи трябва да му се отговори. Всеки човек в даден момент започва да се опознава и да се чуди от къде е дошъл. Казвайте на децата фактите, а не измислици. Според възрастта им и способността им да възприемат им казвайте отначало най-общи неща. Ако детето продължава да пита, значи има нужда от още информация и ако не я получи от родителите си, то ще продължава да я търси и може да я намери от неподходящ източник.

Освен това, ако родителите упорито крият всичко за интимното, детето остава с впечатление, че това е нещо лошо, скришно и то също не споделя своите мисли,  не задава неудобни въпроси, но това не значи, че не се интересува. Започва тайно да си набавя тази информация, при това с усещането, че прави нещо лошо.

Така, че не неудобните въпроси, трябва да тревожат родителите, а липсата на такива. Разбира се информация по интимните въпроси не трябва да се натрапва на детето. Просто то трябва да има доверие на родителите си,  и да знае, че винаги и за всичко може да отиде при тях и да ги попита. И те ще му дадат разумен отговор. Ако в момента са затруднени, непременно малко по-късно ще намерят подходящ отговор.

Спомнете си вие, как сте се развивали като малки, какво ви е интересувало, как ви е било отговаряно и се постарайте да се подготвите добре за любопитството на вашите деца така, че да не ви се сторят неудобни въпросите им.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *